Przepisy od Hilcony



Szpecle - kluski lane

Spatzle, trochę inne kluski lane. Gotowe do spożycia, co pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Smakują wyśmienicie w każdej wersji. Nadają się idealnie jako dodatek do zup, kluseczki do drugiego dania lub jako samo danie główne. Pozostaje tylko wyobrazić sobie nowe, pyszne danie i zrobić je ze szpeclami. 
 

Dostępne w pojemności: 600 g

Szpecle - kluski lane

Sposób przygotowania

Na patelni: Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wrzucić Spatzle. Smażyć 5 minut na złoty kolor.
 

Skład

Woda, mąka pszenna 40%, jaja 14%, olej rzepakowy, sól. Zawiera jaja z wolnego wybiegu. 

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu W 100 g W porcji* (250 g) RI** (250 g)
wartość energetyczna 742 kJ/ 176 kcal 1846 kJ/ 442 kcal 22%
tłuszcz 3,6 g 9,0 g 13%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 1,8 g 9%
węglowodany 29 g 73 g 28%
w tym cukry 0,6 g 1,5 g 2%
błonnik 0,9 g 2,3 g -
białko 6,4 g 16 g 32%
sól 1,3 g 3,3 g 55%

*1 porcja = 250 g produktu.

**RI (ang. reference intake): referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).